Zelenina

Obsah látek je závislý na stejných podmínkách jako u ovoce.

Obsahuje v průměru:

  • 80% – 90 % vody
  • 1 % – 4 % bílkovin
  • 1% – 6 % cukrů a škrobů, dále celulózu, minerální látky, vitamíny C,K,E,B.., provitamín A, enzymy, barviva, silice, organické kyseliny, stopy tuku, antibiotické látky (proti virům)

Rozdělení zeleniny

Podle používané části rostliny:

  1. Košťálová – zelí, kapusta, květák, kedluben…
  2. Kořenová – mrkev, celer, petržel, ředkev, ředkvičky, křen…
  3. Listová – hlávkový salát, špenát,…
  4. Lusková – hrachové lusky, fazolové lusky
  5. Plodová – rajčata, papriky, lilek, tykve, okurky, melouny,…
  6. Cibulová – cibule, česnek, pórek
  7. Stonková – chřest
  8. Kořeninová – jsou čerstvé natě nebo jejich části obsahující vonné, chuťově výrazné a aromatické látky – slouží k ochucování pokrmů – estragon, bazalka, dobromysl, libeček, kopr a další