Káva

Při výrobě kávy se z plodů odstraní dužnina a slupka, čímž se získá tzv. zelená káva. Výrobek získaný pražením zelené kávy se nazývá pražená káva.

Aby výrobci získali požadovanou chuť, vůni, jemnost a další vlastnosti nápoje, sestavují různé směsi káv z několika druhů kávovníků.

Káva obsahuje podobně jako pravý čaj alkaloid kofein, který má povzbuzující účinek. Kofein v kávě však působí rychleji a výrazněji (na rozdíl od čaje) a jeho účinek rychleji odezní.

Největšími producenty kávy jsou – Brazílie, Kolumbie, Kostarika, Keňa a další.

Druhy kávy v prodeji

  • Káva (pražená – zrnková, mletá)
  • Instantní káva, kávový extrakt, rozpustná káva
  • Káva bez kofeinu

Kávoviny

Kávoviny jsou výrobky získané pražením různých částí rostlin – čekanky, obilovin, sladu a fíků. Kávoviny poskytují nápoj vzhledem a chutí podobný kávě.

Kávoviny se člení na:

  • Pražené – jednodruhové – Žitovka
  • Instantní – směsi s kávou
  • Rozpustné – směsi s jinými složkami – Melta