Masné výrobky

Výrobky z opracovaného syrového nebo předvařeného masa, tuku, vnitřností (drobů), krve, přísad a dalších látek.

Nejdůležitější výrobní operace:

  1. mletí, rozmělnění, solení, míchání, přidání pomocných surovin..
  2. plnění (narážení) do obalů, nebo forem
  3. tepelné opracování, např. vaření, uzení, pečení
  4. sušení, zrání (trvanlivé výrobky)

Rozdělení masných výrobků

  1. Drobné masné výrobky – párky, špekáčky, klobásy.
  2. Měkké salámy – např. Gothaj, Junior.
  3. Trvanlivé salámy – málo vody, probíhá sušení, zrání
  4. Vařené masné výrobky – jaternice, jelita, tlačenky.
  5. Pečené masné výrobky – sekaná pečeně.
  6. Speciality – debrecínská pečeně.
  7. Ostatní masné výrobky – např. huspenina.
  8. Drůbeží masné výrobky – velmi rozšířené na trhu
  9. Masové konzervy: např. maso ve vlastní šťávě, hotové masové pokrmy (guláš), paštiky, krevní výrobky.