Jaké jsou možnosti spoření a jaké mají (ne)výhody

Obsah

Ke zhodnocování peněz je možné využít různé produkty, z nichž jsou některé spíše na dlouhodobé, a jiné naopak na krátkodobé úročení. Efektivní tvorba finanční rezervy, nebo třeba přípravy na důchod, koupi nemovitosti, auta apod. obvykle vyžaduje, abyste jich využívali hned několik. A podle magazínu o financích z nich vytěžíte maximum jedině tehdy, když budete vědět, co jednotlivé spořící produkty nabízí.

Spořící účty

Spořící účty jsou skvělým nástrojem k odkládání peněz, které aktuálně nevyužijete, a zároveň je chcete alespoň trochu zhodnotit. U některých bank vychází nejvyšší úrokové sazby na téměř 5 % p.a., což je u tohoto druhu spoření poměrně slušné zhodnocení. Jenže každá banka nabízí jiné podmínky a někdy také vyžaduje, abyste jako její klient něco plnili. Co který spořící účet nabízí a vyžaduje se přehledně dozvíte na webu Ossel.cz, aniž byste zdlouhavě procházeli stránky bank.

Stavební spoření

Stavební spoření je v ČR stále velmi oblíbené; a vlastně i právem, neboť nabízí do určité výše vkladu jednoznačně nejvyšší zúročení úspor. V základu jsou sice úroky nízké – pouze kolem 1,5 % p.a. – dík státní podpoře ve výši až 2 000 Kč za rok budou však vaše úspory zhodnoceny o více jak 10 procent. Takových podmínek u běžných spořících produktů prakticky nedosáhnete.

Penzijní připojištění

Penzijní připojištění vnímá i řada mladších lidí jako dobrý způsob, jak si v penzi přilepšit a nespoléhat se pouze na státní důchod. Stejně jako u „stavebka“ je základní zúročení velmi nízké, běžně se pohybuje mezi 1 a 2 % p.a. Jenomže se státním příspěvkem dojde k zúročení odkládaných peněz až o 23 % za rok, a navíc lze využít daňových úlev. Na penzijní připojištění pak přispívají i někteří zaměstnavatelé, takže podle Ossel.cz rozhodně nejde o „marný produkt“.

Termínovaný vklad

Termínovaný vklad funguje na jednoduchém principu, že svěříte bance či nebankovní společnosti peníze na předem dohodnutou dobu. Často to bývá na 5 let, během nichž dojde k zúročení o 4 až 5 % (aktuálně jsou de facto méně výhodné než spořící účty). Nevýhodou je, že se k penězům nedostanete kdykoliv, ale až po uplynutí této lhůty (samozřejmě můžete ukončit smlouvu předčasně, tím byste ale přišli alespoň o část úroků a možná i zaplatili extra poplatek).

Akcie, investování a podílové fondy

Akcie a investování jsou vhodné pro lidi se zkušenostmi a informacemi z aktuálního dění. Oblíbené jsou zejména mezi mladšími lidmi, kteří jsou ochotni podstupovat vyšší riziko výměnou za lepší zúročení. Není však nutné nakupovat přímo na burze, dnes k tomu slouží různé aplikace jako Portu, v nichž si nastavíte, jak vysoké riziko jste ochotni podstoupit, a o zbytek se starají zkušení specialisté. Pokud vás zajímají i další možnosti spoření, dozvíte se je na finančním a půjčkovém webu Ossel.cz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *