Registrační pokladna, mobilní EET pokladna, nebo jen aplikace – víte, na základě čeho se pro volbu příslušné kasy rozhodnout?

Obsah

Elektronická evidence tržeb vstupuje do další, nyní již 3. a 4. fáze. S počátkem roku 2021 se mu nevyhne téměř žádný podnikatel napříč všemi obory. Pro většinu z nich to znamená jediné – pokladna s možností EET nyní nemůže chybět v jejich výbavě. Než ale skočíte po první pokladně, která se vám namane, ujistěte se, zda ji opravdu potřebujete. Spousta podnikatelů si v prvotním nadšení pořídí kasu, kterou pak reálně nevyužije. Přitom často stačí i plně elektronické alternativy, jako je třeba e-pokladna Leeto. Vaše volba té správné pokladny by se měla odvíjet od vícera faktorů, které na následujících řádcích nastíníme.

Platí vaši zákazníci kartou?

Existuje vysoká šance, že ano. Nebo alespoň že kartou (nebo i chytrými hodinkami a telefony) platit chtějí. Podle výzkumů mají dokonce lidé platící kartou tendence utrácet více, než lidé platící v hotovosti. To neznamená, že musíte dejme tomu jako prodavač párků u koupaliště hned sahat po pokladně se zabudovaným platebním terminálem. Ve spoustě odvětví se ale stává platba kartou nejen populární, ale takřka normou. Popřemýšlejte, zda mezi taková odvětví patří i to vaše, a svou volbu tomu přizpůsobte. Kdyby pro vás nutnost řešit platby kartou vyvstala dodatečně, pamatujte, že platební terminál lze vždy dokoupit externě. Propojit jej s vaší současnou EET pokladnou dodatečně by pak mělo jít snadno.

Pozor – pokud vaši klienti platí kartou výhradně, do EET se zapojit nemusíte! Nová vlna se týká především těch, kteří přijímají tržby v hotovosti, případně v kombinaci karta/hotovost.

Prodáváte své produkty venku či na trzích?

Cestujete za svými zákazníky, nebo jezdí oni za vámi? Pokud patříte mezi trhovce, či „pocestné“ prodavače a podnikatele, pravděpodobně s sebou nebudete chtít (ani moci) tahat celý pokladní systém. Dobrá EET pokladna pro stánkaře je pak v první řadě taková, která má spolehlivou baterii, která dokáže vydržet více, než jen pár hodin. Lhostejno, zda jde o pokladnu s terminálem či bez něj – nejhorší, co může taková pokladna stánkaři provést je vybít se uprostřed dne, se spoustou klientů na obzoru.

V běžném režimu potřebuje pokladna přístup k internetu – jaký máte vy?

Ačkoliv existuje i možnost elektronické evidence offline, praktičtější je stále pro většinu podnikatelů mít během svých tržeb přístup k internetu. Volba dané kasy by se tím pádem měla odvíjet také od toho, jaký typ připojení máte k dispozici. Pokud sídlíte v kamenném obchodě s vlastním internetovým připojením, není v tomto ohledu celkem co řešit – jen pozor na dostatečné zabezpečení vaší sítě.

Na nezabezpečená Wi-Fi připojení by si ale měli dávat pozor zejména provozovatelé mobilních EET pokladen, kteří pracují a prodávají takzvaně v terénu. Kyberútoky mohou představovat reálné nebezpečí, ačkoliv je jejich pravděpodobnost nízká. Lepší alternativou je pořídit si mobilní internet. U většiny pokladen je celá věc zcela jednoduchá – zkrátka vložíte SIM kartu s datovým balíčkem a s předplaceným objemem dat. Při pořizování kasy hlavně pozor na to, aby měla na SIM kartu patřičný slot!

Kolik jste ochotni investovat?

Pravděpodobně nejdůležitějším faktorem při výběru pokladny budou nakonec vaše finanční možnosti.

  • Pokud máte opravdu hluboko do kapsy, můžete si vybrat EET „pokladnu“ pro tablet, mobil či počítač. Nejedná se o pokladnu fyzickou, ale o aplikaci, díky níž můžete vaše tržby elektronicky evidovat. Některé z těchto aplikací jsou zcela zdarma a nabízí jen základní funkčnost v souladu se zákonem, další za poplatky nabízí funkcí vícero. Pokud je to třeba, můžete si pořídit i mobilní tiskárnu účtenek, kterou s většinou aplikací lehce synchronizujete.
  • Nejlevnější fyzické pokladny můžete pořídit již kolem 5000 Kč, pokud přidáte ještě 2-3 tisíce, máte na výběr mezi řadou solidních pokladen jak dotykových, tak tlačítkových, většinou s integrovanou tiskárnou.
  • Za investici nad 10 000 pak můžete pořídit i pokladny s vestavěným platebním terminálem.
  • Za 30 a více tisíc pořídíte celou pokladní sestavu se zásuvkou, speciálním softwarem a bezpočtem dalších funkcí – většina menších a středních podnikatelů tuto investici činit nemusí, některé větší podniky se bez ní ale neobejdou.

Neřiďte se ale jen cenou, ale především tím, co váš obchod skutečně potřebuje. Pokud jsou pro vás peníze problémem, pamatujte, že pokladnu si lze často pouze pronajmout.

Pokud jste podnikatelem, nové fázi EET pravděpodobně neuniknete. Jak se na ni chystáte vy a nad jakým typem pokladny uvažujete?

Podobné články...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *